a little more about
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Cărțile sunt o pușcă încărcată. Frumusețea vine din minte

Sharing is Caring 💕😘

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Trei lucruri lipsesc din viața noastră: substanța (cărțile), timpul liber și dreptul de a săvârși fapte bazându-ne pe ceea ce învățăm din primele două.”

Tocmai am citit cartea „451 Fahrenheit”.  451º F e temperatura la care arde hârtia din care sunt făcute cărțile. 

E clar, se descrie o societate în care cărțile sunt interzise, iar oamenii își alimentează creierii doar cu ce transmite selectiv televizorul sau radioul. Poartă în urechi o scoică-radio, iar pereții caselor sunt pline de televizoare. Cărțile nu se „consumă”! Dacă se află că au vreuna în casă, vin pompierii și dau foc cărților… și casei. 

Se aseamănă cumva cu perioada comunistă, când intelectualitatea era condamnată și închisă, dar și cu practicile naziste, când lucrările lui Mann, Glaeser, Kastner, Kafka, Freud etc, erau predate flăcărilor. Dar nu e! În carte se vorbește de fapt despre viitor… Pe care, se pare, îl și trăim deja.

De ce cărțile generează atâta frică unora?

Simplu: ideile tipărite sunt extrem de periculoase pentru ideologiile totalitare și nu doar. Acele banale picături de cerneală oferă darul cunoașterii! Probabil, orice dictator/conducător de stat și-ar dori ca cetățenii țării sale să fie îndobitociți și doar să ridice mâna să-l voteze când trebuie, să lase capul în jos când sunt umiliți, să-și accepte soarta de rahat, să nu aibă posibilitatea și nici capacitatea de a se revolta și manifesta dezacordul. 

E mai ușor de manipulat și gestionat o masă limitată. Poți să le pui și lanțuri la picioare că nu vor zice mîr. Îi domină frica! Iar frica izvorăște din necunoaștere și neîncredere! De asta suntem săraci și am devenit cerșetori cu stagiu. 

În plus, atâta timp cât cărțile/izvoarele nu sunt citite și nu este transmisă mai departe înțelepciunea lor, ni se pierde identitatea culturală, religioasă și etnică. 

Dacă ar fi citiți, ar gândi liber, ar vorbi așa cum taie cuțitul prosciutto și dacă ar conștientiza cât de importantă este ființa lor, oamenii s-ar răzvrăti. Toți! Ar avea pretenții, dar și intenții să schimbe conducătorii mucegăiți, să reformeze instituțiile putrede și lucrurile care lâncezesc de câteva decenii! 

Cunoașterea înseamnă putere, o bogăție spirituală, care în timp se poate transforma într-una materială, care înseamnă trai și viață frumoasă, modernă, ușoară! Altfel, doar supraviețuim… 

Sunt sigură că foarte mulți dintre voi îl simpatizați pe Arnold Schwartznegger. S-ar părea că toata viața lui s-a preocupat doar să-și umfle mușchii și să facă trucuri mișto în filme. Dar el citește foarte mult! Și e unul din oamenii care încurajează acest „viciu” util și frumos: „Imaginați-vă că din cele 24 de ore ale unei zile, măcar 1h citiți. Vă dați seama câte lucruri din diverse domenii ați afla în cele 365 de ore citite într-un an?”

În „Cruciada secretă”, plină de sânge, crime și răzbunări, foarte des se pomenește despre puterea cărților. „Învățătura înseamnă cunoaștere, iar cunoașterea îți dă libertate și putere. Cărțile sunt faruri menite să ne călăuzească, să ne salveze din bezna care înseamnă ignoranță”, spunea Marele Maestru Al Mualim. Adică, degeaba te pornești la luptă cu spada, dacă nu ai cunoștințe și inteligența de a o mânui! 

Aș mai adăuga ceva aici: cunoașterea înseamnă frumusețe! 

Vă dau un singur exemplu unde acest lucru este ușor sesizabil – rețelele de socializare – care dacă n-ar fi existat, n-aș fi știut câte forme poate avea prostia și ce cote înalte poate atinge! Da, sunt oameni pe care-i urmărești cu plăcere și interes, dar în mare parte contentul e o adunătură de frumusețe fără substanță! E plin Facebookul, Instagramul și Tik-Tok-ul de poze cu mușchi făcuți, corpuri bine lucrate, buze și fese injectate, nasuri drese și busturi umflate. Dar pe dinăuntru bate vântul, e gol! E de-ajuns să-i urmărești vorbind în vreo secvență video și-ți faci concluziile. Se produce un dezacord colosal. Și știți ce e mai trist? Că aceste personaje au sute de mii de urmăritori, inclusiv din generația care abia se formează ca personalități, care le urmează exemplul și cred că așa este cool, fain și la modă. 

Zic să dăm și conținut frumuseții. Eu primesc o mare plăcere când am ocazia să vorbesc cu femei frumoase și pline de inteligență, cărora nu le este straină muzica, istoria, arta, economia, gătitul, grădinăritul, politica sau războaiele… 

În fine, ne concentrăm prea mult în ultimul timp pe tehnologie, viața virtuală și prea puțin pe cărți, oameni și relații care ne-ar face mai umani. 

Altfel, ce mai citiți? Mi se epuizează stocul și vreau să mai fac o comandă de cărți bune🤓

Photo credit: Eduard Stucalici 🙏🤗

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Creează-ți un Site Web sau Începe un Blog Personal!

Lăsați o cerere

Completați formularul și revenim cu o ofertă individuală!