a little more about
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Flori de salcâm – nectar, veșnicie, bioterapie

Sharing is Caring 💕😘

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

…și ne-am trezit într-un Paradis alb-verde. Liniștea era spartă doar de zumzetul albinilor care-și împlineau misiunea lor de pe pământ „porăind” grăbite dintr-un copac în altul. Ajunsesem într-o pădurice de salcâm înflorit! Mmmm, primul impact – cel vizual – a fost superb! Apoi m-a lovit în nări un parfum de flori de salcâm – cu note dulci, suave, verzi! L-am inhalat adânc cu fiecare por din piele, cu membrana și inima plămânilor însetați de aer proaspăt. Am părăsit imediat orice gând interior mai vechi și mai nou… Doar savuram și mă minunam cât de fericiți sunt acei copaci: au libertate, aer proaspăt, miros îmbătător mereu, sunt purtători de vitamine și de stări de bine.

Cresc exact așa cum vor ei, în sălbăticie, în liniște și pace – unul mai frumos decât altul – fără să se invidieze, să-și caute noduri în papură și să-și pună piedici. Departe de turbulențele politice, răzmerițele sociale, crizele de frustrare ale liderilor de partide, neatinși de vrăjeala și declarațiile unora, nederanjați de băgarea în seamă a altora, neafectați de viruși și prostie… Cresc și ei așa luminați de Lună, încălziți de Soare, legănați de vânt și mângâiați de picioarele albinelor care le culeg nectarul.

Unde e Paradisul alb-verde?

Am găsit păduricea în drum spre Costuleni, imediat ce intri de pe traseul Leușeni spre Nisporeni. Încântați de peisaj, ne-am oprit să culegem flori de salcâm: îmi place să le mănânc – erau deliciul copilăriei noastre, să fac ceai din ele, să fac tinctură, să le pun la macerat etc. Între timp, involuntar – am făcut o terapie antidepresivă, calmantă și extrem de plăcută prin inspirarea aerului curat și înmiresmat.

Și pentru ca tabloul să fie perfect: ne-a scos clipa în față și o prisacă de toată frumusețea. Cum să plece Aura de acolo fără poze? Hai, am prins la curaj și fuga printre stupi! Dacă m-or înțepa, asta e! Ei bine, am scăpat fericită: fără să-mi dea ac albinele, fără să mă muște vreo viespe, dar cu poze „zburătoare”!

Beneficiile parfumatelor flori de salcâm

Salcâmul este considerat arborele sacru al Zeiței războiului – Isis, dar și un simbol al veșniciei, ocrotitor al iubirii…

Florile de salcâm au o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră. Pe lângă efectul lor liniștitor și de combatere a oboselii, substanțele pe care le conțin florile – flavonoidele, glucozidele, taninul şi uleiurile esenţiale – combat insomnia, tusea convulsivă, tratează gastrita, ulcerul, constipația, dar și detoxifică.

Florile de salcâm pot fi consumate în starea lor naturală, se pun la uscat pentru a face apoi ceai, se pun la macerat cu miere de albini (apropo, mierea din flori de salcâm nu se zaharisește), sau se face tinctură adăugându-i alcool. Eu le-am încercat pe toate! Cred că mai mergem o dată la cules – vreau să fac floare de salcâm pane și dulceață!

P.S. Acum îi caut să le culeg floarea, să-i miros, să-i admir și să fac poze. Când eram mică uram salcâmii. Aveam acasă zeci de iepuri, așa că părinții ne trimiteau „după salcâm” pe sub garduri, prin grădinile părăsite, pe deal. Aveam mereu mâinile zgârâiate. Important că iepurii erau sătui și… carnea lor gustoasă!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Creează-ți un Site Web sau Începe un Blog Personal!

Lăsați o cerere

Completați formularul și revenim cu o ofertă individuală!