a little more about
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Salvați mieii! Și ei sunt copii…

Sharing is Caring 💕😘

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Are Tudor Gheorghe câteva versuri la care mă gândesc de fiecare dată când se apropie Paștele:

„Căror sfinți și căror Dumnezei/Mieii își varsă sângele-n cuțite?”

Cum se face că societatea modernă, avansată și puternic tehnologizată în care trăim, acceptă încă tradițiile pline de cruzime, măcelul, sacrificarea și tăierea beregatei unor animale atât de blânde cum sunt mieii? Biblia doar zice clar: „Să nu ucizi!” Sau se referă doar la oameni? Dumnezeu nu ar accepta drept jertfe oamenii – sunt prea păcătoși. (așa zic sfintele Scrieri)

Am fost zilele trecute la țară. Copiii mei au vrut să vadă oile și puii lor. Respectiv, i-am dus la stâna din sat. Extaz! Zburdau cu miei, îi luau în brațe, se tăvăleau prin iarbă, îi mângâiau, le pupau blana aia moale și cârlionțată, îi admirau cum se împingeau să sugă ugerul mamei. Exact ca niște copii se purtau. Doar că au 4 picioare.  Și plâng la fel de jălos după mama lor când nu o găsesc prin mulțime, dar mai ales atunci când sunt smulși de lângă ea pentru a fi înjunghiați, jupuiți și apoi vânduți. Da, știu că veți spune că ăsta e business-ul sărmanilor ciobani… Dar, totuși, e așa de trist numai să-ți imaginezi asta. Mi-a rămas imprimată pe retină imaginea și ochii triști ai mieilor luați în brațe de copii. Ziceai că sunt resemnați și conștienți de soarta ce îi așteaptă… Că acuș vor fi gătiți după o rețetă de pe Gustoșel.

Evanghelia scrie: „iată mielul lui Dumnezeu care înlătură păcatul lumii” (Ioan 1:29). Apoi bine, dacă mielul este asociat cu fiul lui Dumnezeu, oare trebuie ucis în chinuri, sau iubit și prețuit? A fost sacrificat o dată pentru noi toți! De ce trebuie repetat gestul ăsta sumbru atunci când se marchează învierea Lui?

Vărsarea de sânge niciodată nu a fost ceva sfânt. E un obicei crud, păgân și indezirabil să ucizi mielul, să-l frigi la grătar, să faci friptură în ceaun și să-ți umpli burta cu el.

De Paște, în fond, celebrăm VIAȚA, învierea, speranța și iubirea! Nu cred că Dumnezeu are nevoie de sânge și jertfe, poate doar de gânduri bune și rugăciuni curate. 🙏

Jertfele se aduceau Zeilor acum mai mult de 2000 de ani. Dar parcă omenirea a evoluat cumva de-atunci, mințile s-au eliberat, se citește mult, se inventează imposibilul, se zboară în Cosmos ca și cum ai da o fugă până în mahala, se gândește larg și critic. Poate e cazul de revăzut, adăugit și updatat Biblia? Poate de modernizat unele obiceiuri și tradiții?

Carnea de miel provoacă guta, diabetul și pietre la rinichi

Și-apoi, să vă mai spun ceva! Carnea animalelor tinere (de lapte) – miel, vițel, ied, purcel – conține proteine puternice care, prin degradare, provoacă în sânge o cantitate mare de acid uric. De-aici se nasc două mari probleme – fie apar pietrele la rinichi, fie acidul uric se adună în articulații și apare guta – dureri mari de articulații, până la imposibilitatea de a merge. În plus, ficatul dă cu biciul în insulina secretată de pancreas din cauza colesterolului mare – și atunci apare diabetul.

Mielul reprezintă puritatea, inocența, bunătatea și victoria vieții asupra morții. Unele credințe susțin că diavolul se poate deghiza în orice animal și pasăre, dar nu poate lua totuşi forma unui miel sau a unui porumbel. Și tocmai pe el îl sacrificăm!

Altfel, putem mânca miel de Paște, dacă vrem musai să ne ținem de tradiții. Dar sub formă de cozonac, sau miel de ciocolată! 🐑

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Creează-ți un Site Web sau Începe un Blog Personal!

Lăsați o cerere

Completați formularul și revenim cu o ofertă individuală!